donderdag 14 mei 2015

Appeltaart

Hoii.

In mijn vorige tekst, 25 questions tag, heb ik gezegd dat ik de appeltaart van mijn oma heel erg lekker vind, daarom heb ik wat informatie opgezocht op het internet over appeltaarten en vond het een leuk idee om het te delen met jullie. Het recept van mijn oma blijft natuurlijk geheim. ; )

Appeltaarten worden altijd bereid met deeg, rozijnen en/of krenten en natuurlijk appels. De meeste mensen gebruiken goudreinetten. Verder kan je zelf nog toevoegen wat je lekker vind of wat je lekker lijkt. De meeste mensen vinden appeltaart het lekkerst al het warm geserveerd wordt met slagroom of een bolletje ijs erbij, maar ik zelf vind appeltaart ook heel erg lekker als het al afgekoeld is. In de meivakantie was ik in Frankrijk en ik kreeg daar een appeltaartje. Ik vond hem heel anders smaken dan een appeltaartje uit Nederland. Dat kwam natuurlijk omdat ze in Frankrijk en alle andere landen een andere cultuur hebben dan in Nederland, maar daar had ik op dat moment niet bij nagedacht. In Nederland kennen we twee verschillende recepten om een appeltaart te bereiden. Een recept met zanddeeg en een recept met cakebeslag, maar deze wordt minder vaak gebruikt. Bij het recept met cakebeslag wordt het deeg niet gekneed, maar wordt het meel met toegevoegde zachte boter, suiker en ei geroerd.

Het is niet bekend waar de appeltaart in ontstaan. Het eerste kookboek waarin de appeltaart stond was in 1514. De basis van de meeste recepten is met een bodem en zijkant van zanddeeg. Op de bovenkant worden deegreepjes gelegd horizontaal en verticaal. Zo lijkt het op een raster. Hierdoor is de vulling zichtbaar en ik vind het er gezelliger uit zien dan wanneer je de vulling niet ziet. Een kenmerk van de appeltaart is dat de vulling stevig is door de stukjes appel, maar tegelijkertijd ook zacht door de gebakken stukjes appel. Een ander kenmerk is dat het deeg aan de rand knapperig is. Als dit niet zo is dan is het deeg nog niet helemaal gaar, de appeltaart niet vers of opgewarmd in de magnetron.

Ik hoop dat jullie deze tekst leuk vonden om te lezen en nu heel erg zin hebben gekregen in appeltaart, net zoals bij mij het geval is.

Xoxo Erin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten